Lækage af metan fra biogasanlæg er ude af kontrol
Biogasanlæg er utætte, og der siver metan ud fra ventiler, revner og sprækker
En rapport fra 2021 viste, at omkring 2,5 % af den samlede danske produktion af biogas siver ud fra biogasanlæggene. Ifølge Energistyrelsen vender balancen for, hvornår biogas er klimaneutralt ved en lækage på 1,5 procent. Dermed er lækagen et procentpoint højere end, hvad Energistyrelsen vurderer som et klimaneutralt niveau.
En lækage på et procentpoint over det klimaneutrale niveau svarer nogenlunde til, at biogas og fossilgas er lige klimabelastende, hvis man tager udgangspunkt i et 20 års-perspektiv for klimaforandringer (GWP20), hvor metan anses for at være 80 gange kraftigere end CO2.
Dette forudsætter samtidig, at Energistyrelsens vurdering af, at biogas er klimaneutralt ved en lækage på 1,5 %, er rigtig, hvilket igen vil forudsætte, at produktionen af biogas fører til negative emissioner af klimagasser, hvis lækagen er mindre end 1,5 %.
Kan produktion af biogas være klimanegativ?
Der er noget forkert i at påstå, at produktionen af biogas kan føre til negative udledninger af klimagasser. Grunden til at Energistyrelsen alligevel kan nå den konklusion, er, at den sammenligner med, hvad der havde været af udledninger, hvis man ikke havde produceret biogas. For eksempel er klimabelastningen mindre, hvis man producerer biogas af gylle, end hvis man spreder den på markerne, som man som regel gør. Men at det det ligefrem er negative udledninger, er naturligvis ikke rigtigt. Det svare til at sige, at små biler er klimaneutrale, fordi store biler udleder mere CO2 end de små.
Hvad gøres der for at tætne biogasanlæggene?
Så vidt vi ved, har rapporten fra 2021 endnu ikke ført til tiltag fra myndighedernes side for at mindske lækagerne.
Rapporten har også undersøgt, hvad der skal til for at tætne en del af de undersøgte biogasanlæg. Rapporten vurderer ikke det samlede potentiale for, hvor meget lækagerne kan reduceres, men den fremhæver, at flere af tiltagene er økonomisk rentable, idet et øget energisalg kan finansiere investering og drift. Desværre er der også en række tiltag, som er virksomhedsøkonomisk urentable.
Sidst redigeret 01.06.2022
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk deler viden om gas mellem danske klima- og miljøaktivister. Siden er skabt af netværket Baltic Pipe Nej Tak og Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt velfunderet, og at det supplerer de daglige opdateringer i vores øvrige kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.