Brint og PtX
Politikere og erhvervsliv har store forventninger til alternative brændstoffer, selvom bæredygtig energi altid vil være begrænset
Alle pålidelige scenarier viser, at brint og Power to X (PtX) produceret på vedvarende energi forbliver en knap ressource, og at alternative brændstoffer vil være mest værdifuldt, når de anvendes i sektorer, der ikke kan dekarboniseres ved direkte elektrificering, f.eks. store dele af kemi- og stålproduktionen samt skibs- og flytrafik. Der vil derfor ikke være behov for et mangfoldigt gasnet, som kan transportere gas rundt i Europa.
Brint i Danmark
Inden for de seneste år har der været styrket dansk fokus på brint, hvilket kan spores tilbage til en række initiativer og støtteordninger fra EU (se nedenfor). Regeringen oversælger dog de fremtidige muligheder ved brint, hvilket desværre fører til, at behovet for øjeblikkelig handling nedtones i forventning til, at fremtidens teknologi kan sikre de nødvendige reduktioner. Desuden fører regeringens planer til kanalisering af den tilgængelige mængde af vedvarende energi.
Brint italesættes som løsningen på en række udfordringer på klimaområdet. Hvad enten den skal bruges direkte i brændselsceller eller forarbejdes til PtX, er fortællingen om brint, at det kan gøre fly-, skibs- og tung vejtransport for ikke at nævne industrien klimavenlig. Sågar gas i gasrørledninger kan blive grøn og klimaneutral. Vi kan fortsætte, som vi plejer, og hvis vi blot forsker og udvikler, er klimaproblemet nærmest allerede løst for fremtidens generationer.
Læs mere om den danske strategi om PtX.
Brint i EU
Visionen om, at brint og Power to X skal spille en vigtig rolle i EU's energiomstillingen til vedvarende energi, fik vinger i 2020. Ved årets indgang talte stort set ingen om brint, men ved årets udgang var det et buzzword i hele EU.
I Danmark har vi virksomheder som Haldor-Topsøe, der i mange år har arbejdet på at udvikle brændselsceller, så måske har vi gennem årene talt mere om brint end i andre lande.
96 procent af produktionen af brint i EU er dog ifølge Europa-Kommissionen stadig baseret på fossilgas. Og det fører ifølge Kommissionen til en udledning på mellem 70 og 100 million tons CO2 om året. Alligevel opfattes brint ofte som et afgørende element i omstillingen på energiområdet.
EU's opmærksomhed på brint har ført til tre centrale tiltag:
(1) Brintstrategi
(2) Alliance af offentlige og private interessenter (ECH2A)
3) Støtteordning til brint (IPCEI)
Danmark deltager i den ECH2A og benytter sig af IPCEI for brint. Desuden har regeringen dannet et dansk erhvervsforum, som arbejder for at fremme brugen af brint. Læs mere om Grønt Erhvervsforum.
Fossil brint
På trods af store udledninger lever myten om klimavenlig produktion af fossil brint. Læs mere
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.